Protecting Employers Since 1985

Illinois’ Non-Compete World Now Easier for Employers!

January 2012

By: Nancy E. Joerg, Esq.

The legal landscape in Illinois has been shaken up with regard to non-compete agreements. This is because of a surprise “pro-employer” decision that was issued by the Illinois Supreme Court on December 1, 2011. In this historic decision ( Reliable Fire Equip. Co. v. Arredondo , 2011 IL 111871), the Illinois Supreme Court clarified and broadened the circumstances in which non-compete agreements will be considered enforceable in Illinois. Illinois companies using non-compete agreements as protection should take careful note!

I have recently written articles about this dramatic new Illinois Supreme Court decision, and as a result, I have received many questions from employers and other members of management about the status of non-compete agreements in Illinois.

In this article, I am going to answer the ten most common questions I have received recently about non-compete agreements in Illinois:

1. Question: As a result of the Reliable decision, is it now easier or harder for an employer to go into court and enforce a non-compete agreement?

Answer: It is now easier.

2. Question: How would you describe the new test?

Answer: It can be thought of as a balancing test or a totality of the circumstances.

3. Question: Does an employer still need to have “adequate legal consideration” in a non-compete agreement?

Answer: Yes

4. Question: Is the enforceability of each non-compete agreement determined on the particular facts of a particular situation?

Answer: Yes. In fact, the same non-compete agreement may be considered reasonable by a court under one set of circumstances and unreasonable under another set of circumstances.

5. Question: Is the “near permanence of customer relationships” still a factor that courts will consider in enforcing a non-compete agreement?

Answer: Yes

6. Question: Will courts still look at the duration or length of the restriction in the non-compete agreement?

Answer: Yes. It is still wise to have the restriction period no more than two years after the date of termination; the longer the restriction in the non-compete agreement, the less likely a court will find it reasonable.

7. Question: Does one certain factor carry more weight than the others under this new totality of the circumstances balancing test?

Answer: No

8. Question: Can an employer restrict an employee from competing in an area as big as the entire State of Illinois or even the entire United States?

Answer: Usually no. Courts like to see the geographical area in a non-compete agreement be as narrowly drawn and small as possible and reasonable under the circumstances. The bigger the geographic area that you have in your non-compete agreement, the less likely that agreement will be enforceable.

9. Question: Under the Reliable decision, will Illinois courts still look at whether a non-compete agreement imposes an “undue hardship on the employee”?

Answer: Yes.

10. Question: Under the Reliable decision, will Illinois courts look at whether the non-compete agreement appears to be injurious to the public?

Answer: Yes

Illinois employers should carefully re-evaluate and review their non-compete agreements in light of this important new Illinois Supreme Court decision. Sometimes with a slight modification, unenforceable non-compete agreements can become enforceable. Are the duration, length and scope of your company’s restrictions “reasonable”? It is definitely worthwhile to have an experienced employment lawyer review your non-compete agreement to see if it can be strengthened. If you would like your non-compete agreement reviewed and want to work on strengthening the enforceability of the decision, contact Attorney Nancy E. Joerg of Wessels Sherman’s St. Charles, Illinois office at 630-377-1554 or via email at najoerg@wesselssherman.comProtect your business ; establish strong and enforceable non-compete agreements.

Questions? Please contact Nancy E. Joerg a Wessels Sherman Shareholder and Senior Attorney at (630) 377-1554 or najoerg@wesselssherman.com.

Contact us at any of our five Midwest locations

The Midwest's Premier Labor and Employment Law Firm

superlawyers
av

Schedule your confidential consultation

Contact Wessels Sherman Joerg Liszka Laverty Seneczko P.C. if you would like to speak with one of our experienced labor and workplace attorneys, contact any of our five office locations and schedule a consultation.